Bio? Ja! … maar waarom?

Bio is een modetrend en slechts voor enkelingen een “levensstijl”. Maar weten we waarvoor Bio écht staat? Is Bio écht gezonder?
Bio wordt meestal (onterecht?) geassocieerd met gezond … Is dat ook zo? Is Bio niet enkel een slimme marketingstrategie? Het verkopen van “gezond zijn” door middel van ingenieus uitgekiende verpakkingen en marketingstrategieën?
Biologische producten moeten worden geproduceerd volgens een aantal richtlijnen vastgelegd door de EEG. In deze richtlijnen wordt er onder andere vermeld dat er in de Bio industrie géén gebruik mag worden gemaakt van chemische sproeistoffen. Natuurlijke sproeistoffen zijn echter wel toegelaten. Deze kunnen, net zoals chemicaliën, een nefaste weerslag hebben op de gezondheid. Zowel die van de producent, consument als “toevallige voorbijganger”.
Professionele “gebruikers” zijn vaker op de hoogte van de gevaren van zogenaamde Biologische bestrijdingsproducten. Zij nemen doorgaans gepaste beschermingsmaatregelen. Maar wat met de “nietsvermoedende” biologische tuinierder die aanneemt dat Bio staat voor “veilig” en “gezond”?
Wat met de arbeiders die in contact komen met de behandelde gewassen? Wat met de jolige fietsers of voetgangers die toevallig langskomen terwijl de landbouwer sproeit? Hoe zit het met de mensen die in de omgeving van velden wonen?
In vele opzichten is Bio beter, maar géén enkele studie vergeleek de gevolgen van biologische behandelde producten (koper, zwavel, pyrhethrine) met die van chemisch behandelde producten. Het is een feit dat de biologische sector tracht minder vaak te besproeien en géén gebruik maakt van antibiotica. Op zich kan men hieruit concluderen dat Biologisch “beter” is.
De meeste producten die in de handel toegestaan worden zijn “ongevaarlijk”, zolang men ze niet met elkaar gaat mengen. Ook hiervoor bestaan regelgevingen, deze worden jammer genoeg maar al te vaak “aan de laars gelapt”! Gevolgen voor zowel producent als consument:
- verhoogd risico op kanker
- risico op infertiliteit
- nefast risico op de foetus tijdens de zwangerschap
- risico voor de baby tijdens borstvoeding
- verhoogd risico op allergieën en ademhalingsstoornissen
Bio … Ja! Maar alles is niet zo “groen” als het lijkt en véél moet er met een korreltje zout worden genomen. De regelgeving omtrent Bio wordt strenger en het Bio label wordt steeds minder gemakkelijk toegekend, maar we moeten er ons van bewust blijven dat Bio niet altijd voor “gezond” of “veilig” staat.