Crash dieet dan toch OK?

crash dieet

Jarenlang wijzen voedingsspecialisten en artsen ons er reeds op dat Crash Diëten “ongezond” zijn. Ze zouden een jojo-effect in de hand werken, de resultaten zouden NIET blijvend zijn en in sommige gevallen zelfs een aanval op de gezondheid betekenen. Een nieuwe studie aan de Universiteit van Florida, geleid door Lisa Nackers, suggereert dat de sleutel tot lange-termijn gewichtsverlies en -behoud, het snel verliezen van gewicht is.

Succesvol gewichtsverlies bij zwaarlijvige personen wordt omschreven als een vermindering van 10% (of meer) van het aanvankelijke lichaamsgewicht en dit gedurende ten minste 1 jaar.

Er blijft nog steeds discussie over wat de beste aanpak blijkt: snel of gestaag gewichtsverlies. Enerzijds is het bewezen dat geleidelijk gewichtsverlies de beste aanpak is voor lange-termijn gewichtscontrole bij zwaarlijvige patiënten. Anderzijds is er nu bewijs dat hoe sneller het initiële gewichtsverlies wordt gerealiseerd, des te groter het totaal gewichtsverlies op lange-termijn blijkt te zijn.

Tijdens het onderzoek ondervonden Nackers en Team dat er zelfs meer lange-termijn voordelen waren als gevolg van een snel initieel gewichtsverlies. Zij die vlug gewicht verloren, verloren meer gewicht in totaal, wisten dit gewichtsverlies langer te handhaven en zouden nadien niet sneller (of meer) aankomen dan zij die langzaam aan gewicht verloren.

Vrouwen die zéér snel gewicht verloren, hadden 5x meer kans om de klinische doelstelling van 10% gewichtsverlies over een periode van 18 maanden te bereiken.

Met andere woorden, de studie bewijst dat snel initieel gewichtsverlies leidt tot betere korte termijn resultaten, het risico tot jojoën niet in de hand werkt en uitstekende lange-termijn resultaten boekt. Nickal raadt dan ook aan dat men zich (binnen een levenslange gewichtscontrole programma’s) gedurende de eerste weken focust op snel gewichtsverlies. Crash Diëten zouden dus toch niet zo slecht zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *