Eerste volledige gezichtstransplantatie

Een team van 30 artsen heeft in het academisch ziekenhuis Vall d’Hebrón in Barcelona met succes een gezichtstransplantatie uitgevoerd. Niet alleen de huid, maar ook alle spieren, de jukbeenderen, de neus, de lippen en het gebit kreeg de jongeman van een overleden persoon. De operatie duurde 22 uur. De man met het nieuwe gezicht raakte vijf jaar geleden ernstig verminkt door een ongeluk.

De patiënt was dusdanig verminkt, dat hij nauwelijks kon ademen, slikken en spreken en heeft de afgelopen vijf jaar aan de beademingsapparatuur gelegen.

De complexe operatie vond 20 maart al plaats, maar is nu pas bekend gemaakt. Volgens het ziekenhuis heeft de man zichzelf inmiddels in de spiegel kunnen bekijken. Hij zou tevreden zijn met het resultaat.

Er werd besloten tot een volledig donorgezicht, nadat negen eerdere operaties mislukten. De patiënt moet nu nog minimaal twee maanden in het ziekenhuis blijven voor hij naar huis mag. Na het herstel kan de jongeman weer net zo functioneren als voor hij het ongeluk kreeg.

Wereldwijd elf gedeeltelijke gezichtstransplantaties
Wereldwijd hebben er elf keer eerder een gedeeltelijke gezichtstransplantatie plaatsgevonden, maar dit is de eerste volledige gezichtstransplantatie.

Slechts drie ziekenhuizen in Spanje kregen vorig jaar zomer van de Spaanse overheid toestemming om een gezichtstransplantatie uit te voeren. Dit zijn het Vall d’Hebrón in Barcelona, het Virgen del Rocío in Sevilla en het La Fe in Valencia.

La Fe Valencia
In augustus vorig jaar vond er in het La Fe ziekenhuis in Valencia nog een gedeeltelijke gezichtstransplantatie plaats. Hierbij kreeg een 43-jarige man een nieuw gezicht van een 35-jarige donor die bij een auto-ongeluk om het leven was gekomen. Deze operatie duurde ruim 15 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *