Hotelprijzen in Europa stijgen verder

In Europese steden zijn de hotelprijzen in mei vijf procent gestegen ten opzichte van vorige maand. Daarmee zet de trend van stijgende overnachtingskosten sinds maart dit jaar zich door. De sterkste prijsstijging tekenen de steden Neurenberg met 39% Barcelona met 26% en Oslo met 19% op. Evenementen en exposities drijven de prijzen in Barcelona en Oslo, waar het Eurovisie Songfestival plaatsvindt, op. Het prijsniveau is, vergeleken met mei vorig jaar, met 120 euro constant gebleven.

Dit blijkt uit de trivago Hotelprijs Index (tHPI) die de hotelprijsvergelijker trivago.nl maandelijks openbaar maakt.

De overnachtingsprijzen in een hotel in een Europese stad zijn in de maand mei tot 120 euro gestegen. Reizigers betalen voor een standaard tweepersoonskamer daarmee vijf procent meer dan vorige maand. Terwijl de index van april voor het eerst sinds juni 2009 boven het niveau van vorig jaar lag, is de gemiddelde prijs met 120 euro sinds mei 2009 constant gebleven. Met deze waarde is sinds maart dit jaar een continue prijsstijging in de Europese hotellerie zichtbaar.

De Nederlandse hotellerie tekent een prijsdaling van negen procent op en ligt met een gemiddelde waarde van 102 euro duidelijk onder het Europese gemiddelde.

Prijsstijging in vele Europese steden
Naast toeristenstad Barcelona met de grootste prijsstijging in mei, zijn in vele andere steden de hotelprijzen hoger. De Britse steden Londen (170 euro, plus 9 procent), Birmingham (98 euro, plus 10 procent) en Manchester (109 euro, plus 10 procent) tekenen, evenals de Ierse hoofdstad Dublin (106 euro, plus 10 procent), een verhoging van de overnachtingskosten op. In Nice berekenen hotels met 135 euro 16 procent meer dan vorige maand.

In de voor city trips geliefde Scandinavische steden Kopenhagen (143 euro) en Stockholm (151 euro) zijn de overnachtingskosten met respectievelijk 10 en 11 procent verhoogd

Wisselend beeld in Nederlandse steden
In tegenstelling tot de Europese Index zijn de Nederlandse overnachtingsprijzen met negen procent gedaald. Berekende de hotellerie hier vorige maand gemiddeld 112 euro voor een standaard tweepersoonskamer, in de maand mei betalen reizigers 102 euro.

Zo betalen bezoekers aan de stad Utrecht deze maand wel 27 procent (98 euro) minder dan vorige maand, Maastrichtse hotels zijn met 105 euro zes procent goedkoper dan vorige maand en Valkenburg aan de Geul heeft de prijzen met vijf procent (111 euro) verlaagd.

Een stevige prijsverhoging van 18 procent (136 euro) is echter te zien in hotels in Noordwijk waar eind mei de “Week van de Zee” plaatsvindt die jaarlijks ongeveer 15.000 bezoekers aantrekt en het festival “Opera aan Zee” waar 3.000 bezoekers verwacht worden.

In Scheveningen betalen hotelgasten voor een standaard tweepersoonskamer 119 euro (plus zeven procent) en ook hoteliers in Amsterdam (153 euro, plus 1 procent) hebben hun overnachtingsprijzen deze maand licht verhoogd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *