Openbare restauratie schilderij Dalí

Voor het eerst zal er in Museum Boijmans Van Beuningen een openbare restauratie plaatsvinden. Vanaf half juni kan het publiek live genieten van de restauratie van een delicaat drieluik van Salvador Dalí. Het topstuk van deze meester van het surrealisme wordt vervolgens in Milaan tentoongesteld.

Het schilderij ‘Landschap met touwtje springend meisje’, van Salvador Dalí wordt in de Serra zaal van Museum Boijmans Van Beuningen gerestaureerd. Twee maanden lang kunnen bezoekers de verschillende fasen van het restauratieproces nauwkeurig volgen.

Uitgangspunt bij de restauratie is om zoveel mogelijk van de originele voorstelling zichtbaar te maken. Na afloop zal het schilderij, samen met nog zes andere Dalí’s uit de museumcollectie, worden tentoongesteld in Milaan.

Bombardement
Het schilderij dat nu wordt gerestaureerd is afkomstig uit de collectie van Edward James, een belangrijke Engelse opdrachtgever van Dalí. In de Tweede Wereldoorlog is het schilderij tijdens een bombardement beschadigd. Het middenpaneel is vervolgens elders opgeslagen en de zijpanelen zijn naar de Tate Gallery overgebracht. In de jaren zestig is het herenigd en gerestaureerd om in 1972 als langdurig bruikleen in Museum Boijmans Van Beuningen te belanden. In 1977 werd het schilderij door het museum aangekocht.

Van dichtbij
Tijdens de publieke restauratie in het museum hangt het schilderij aan een tijdelijke wand, schuin in de ruimte. Bezoekers kunnen van achter een balustrade het proces van dichtbij meemaken. In de vorm van korte teksten, foto’s en een filmpje, wordt uitleg gegeven bij de restauratie. Daarnaast is er iedere woensdagmiddag een uur lang  gelegenheid tot het stellen van vragen.

Restauratie
Het middendeel verkeert in slechtere staat dan de zijluiken, waardoor de kleurverschillen extra opvallen. Tijdens de restauratie, uitgevoerd door atelier Redivivus, worden de oude vernis- en vuillagen verwijdert. De oorspronkelijk kleuren komen hierdoor beter tot hun recht. Voor de restauratie wordt gebruik gemaakt van materialen die hun kleur en textuur behouden en in de toekomst altijd weer zijn te verwijderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *