Pollen in de lucht

pollen in de lucht

Vooral in het voorjaar hebben mensen die allergisch zijn last van hooikoorts. Hooikoortsverschijnselen, zoals niezen, een jeukend gehemelte, tranende of jeukende ogen en soms lichte benauwdheid, worden veroorzaakt door het inademen van stuif­meel. Vooral stuifmeel afkomstig van grassen levert vaak problemen op.

Hoe hoger de concentratie stuifmeel of ook wel pollen genaamd, hoe meer klachten. De meeste mensen zijn allergisch voor gras dat bloeit tussen mei en augustus. Ook stuifmeel van de berk en de els kunnen voor problemen zorgen. De stuifmeelproductie vindt plaats op zonnige, droge en warme dagen voornamelijk in de ochtend. Op natte dagen met regen, mist of dauw is de hoeveelheid stuifmeel heel gering.

De wind kan het stuifmeel in de lucht verspreiden. Vandaar dat ook de aanvoerrichting van de lucht van groot belang is. Lucht die een lange weg over land heeft afgelegd zal in het algemeen meer stuifmeel bevatten dan lucht die over zee wordt aangevoerd. De ernst van de klachten van verder landinwaarts wonende patiënten van hooikoorts kan verschillen van kustbewoners.

Mensen die last hebben van hooikoorts worden geadviseerd om vooral ´s avonds de ramen dicht te houden. Bij een zware vorm van allergie kunnen er medicijnen worden gebruikt, welke verkrijgbaar zijn bij de apotheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *