Rijbewijs en auto in 1 keer

nederlands rijbewijs

Net je rijbewijs gehaald en vervolgens de sleutels van je eerste auto persoonlijk ophalen bij minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat. Dat overkwam de 18-jarige Robert Knoops deze ochtend. Hij stapte onder toeziend oog van de minister op de parkeerplaats van het Ministerie van Verkeer & Waterstaat van zijn lesauto over in zijn nieuwe MINI One. Met de minister als bijrijder maakte hij daarna een ritje rond het ministerie.

De jonge automobilist is de eerste deelnemer van de Young Drivers Academy die zijn rijbewijs heeft gehaald. De Young Drivers Academy is de enige rijopleiding van Nederland die jongeren na het behalen van hun rijbewijs een veilige auto geeft om de nodige rijervaring op te doen en ze nog 2,5 jaar lang laat deelnemen aan verkeersveiligheidstrainingen. En dat is hard nodig, want de kans dat een jonge automobilist betrokken raakt bij een ernstig verkeersongeluk is vier keer groter dan bij een ervaren bestuurder. Bij jongens is dit risico zelfs zes keer groter.

Jonge automobilisten vaakst betrokken bij ernstige ongevallen
Door een gebrek aan rijervaring en verkeersinzicht is bij ruim twintig procent van de ernstige ongevallen met een personenauto een jonge automobilist betrokken, terwijl deze groep slechts acht procent van de rijbewijsbezitters vertegenwoordigt.

Uit de meest recente verkeersveiligheidscijfers van het CBS blijkt bovendien dat het aantal verkeersdoden in de leeftijdscategorie 18 jaar tot en met 25 jaar in 2009 van 107 naar 128 is gestegen. Terwijl er in totaal vorig jaar dertig verkeersdoden minder vielen.

Om jonge automobilisten de inzichten en ervaringen te bieden die ze nodig hebben om veilig aan het verkeer deel te nemen, richtte verzekeraar InShared vorig jaar de Young Drivers Academy op. Minister Eurlings draagt de Young Drivers Academy een warm hart toe. ‘Dit initiatief is geheel gericht op een veilige verkeersdeelname van jonge automobilisten. Die extra aandacht is hard nodig gezien hun vier keer grotere kans op een ongeval. En de jongeren krijgen inzicht in een zuinige rijstijl. Het aanbod van een schone auto maakt het pakket helemaal compleet’, sprak hij vanmorgen.

Verkeersinzicht vergroten
Diverse nationale en internationale onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat voortgezette rijopleidingen die gericht zijn op het in een korte tijd aanleren van vaardigheden zoals het uit de slip halen van een auto, beperkt effect hebben. Wat beter werkt, zijn voortgezette rijopleidingen waarin het accent wordt gelegd op het vergoten van het verkeersinzicht en het bevorderen van het zelfinzicht. Met de Young Drivers Academy helpt InShared haar klanten schade te voorkomen. Jongeren tussen de 18 jaar en 25 jaar kunnen alleen een autoverzekering bij InShared afsluiten als zij deelnemen aan de Young Drivers Academy.

De auto’s van de Young Drivers Academy zijn alle voorzien van een groen energielabel (A/B). Tevens krijgen alle deelnemers een hele dag opleiding in Het Nieuwe Rijden, waarmee aanzienlijk bespaard wordt op brandstof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *