Risico´s van reizen wordt onderschat

In 2008 werden er 223.000 reizigersadviezen gegeven door de GGD’en. Indrukwekkend getal, en toch is er nog steeds werk aan de winkel. Bijna de helft van de reizigers naar risicogebieden vertrekt onvoldoende beschermd.

Door onvoldoende beschermt op reis te gaan, kan de reiziger vervelende en soms gevaarlijke ziekten oplopen. Ziekten als diarree, huidproblemen, seksueel overdraagbare aandoeningen en malaria. Goed geïnformeerde reizigers gaan beter beschermd op reis.

De risico’s van reizen worden vaak onderschat. Zeker omdat de risicogebieden voor infectieziekten niet alleen liggen in (sub)tropische landen zoals in Azië, Afrika of Midden- en Zuid Amerika. Ook dichterbij, in landen als Turkije en Egypte kunnen slechte hygiënische omstandigheden een bedreiging vormen voor de gezondheid.

Malaria
Zondag 25 april is het Wereldmalariadag. De dag waarop gezondheidsorganisaties aandacht vragen voor malaria. Ook de GGD’en brengen graag het belang van een goede voorbereiding voor een reis onder de aandacht. Ook om malaria te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat slechts 25 procent van de reizigers naar malariagebieden de medicijnen op correcte wijze inneemt.

Nog enkele feiten
– Uit onderzoek blijkt dat geïnformeerde reizigers beter zijn beschermd, goede voorlichting blijft noodzakelijk.

– Oudere reizigers lopen verhoogd risico op malaria.

– Solo-reizigers zijn onterecht onverschilliger over de risico’s en beschermende maatregelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *