Ruim 100.000 Catalanen vandaag zonder analoge tv

Vandaag gaat de tweede fase van het Nationale Plan voor de overgang naar digitale televisie (TDT) van start. Het Ministerie van Industrie maakt een einde aan analoge televisie in Manresa (Catalonië) en omstreken. Meer dan 104 duizend Catalanen uit 49 gemeenten in de provincie Barcelona moeten het vanaf nu dan ook zonder analoge televisie stellen. Ook 1,2 miljoen burgers uit 248 gemeenten van de provincie Valencia schakelen vandaag over op het digitale televisienetwerk TDT. Dit blijkt uit gegevens van het Spaanse Ministerie van Industrie, Toerisme en Handel.

Voordelen
Het digitale televisie systeem biedt een aantal voordelen tegenover het traditionele analoge systeem: zo biedt het systeem meer tv-kanalen aan, met een betere audiovisuele kwaliteit en meer service mogelijkheden.

Fases
De eerste fase van het Nationale overgangsplan naar Digitale Televisie eindigde op 30 juni 2009. Toen werd in 16 gemeenten in en rondom Cantabrië het analoge tv-systeem afgesloten. Dit betrof zo´n 28.000 burgers in Cantabria, Navarra, Baskenland, La Rioja en Aragon.

De tweede fase van analoge naar digitale televisie begon op 4 december en eindigt op 31 december 2009. Dit faseplan is van invloed op 13 provincies en 2.700 verschillende gemeenten: in totaal zo´n 9,6 miljoen burgers in Catalonië, Valencia, Andalusië, Castilla y Léon, Castilla La Mancha, Extremadura, Galicië en de Canarische Eilanden zullen worden voorzien van digitale televisie. Aan het einde van deze fase wordt geschat dat zo´n 32% van de bevolking in Spanje slechts nog van digitale televisie gebruik kan maken.

De derde fase gaat in op 1 januari 2010 en zal eindigen op 3 april 2010. Op 3 april 2010 dient geheel Spanje overgeschakeld te zijn op digitale televisie.

Uit recente cijfers van het Ministerie van Industrie blijkt dat meer dan 85% al toegang heeft tot de nieuwe digitale televisiekanalen. Ook blijkt 99% op de hoogte van het nieuwe audiovisuele uitzendingsysteem. Problemen met de overgang van analoge naar digitale televisie worden voornamelijk verwacht rondom Castillië en Valencia, volgens hetzelfde Ministerie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *