Spaanse vakbonden dreigen met staking

De Spaanse vakbond UGT roept leraren, verplegers en ander overheidspersoneel op om op 2 juni te staken. De staking is uit protest tegen de bezuinigingen die de Spaanse regering woensdag aankondigde. De vakbond wil verder demonstraties organiseren op donderdag 20 mei. Dit is de dag dat de besparingsmaatregelen aan het Spaanse parlement worden voorgelegd.

Toevallig of niet, maar voor 20 mei hebben de Griekse vakbonden ook tot een staking opgeroepen.

In een poging het overheidstekort op korte termijn tot een acceptabel niveau terug te dringen, worden onder meer de salarissen van Spaanse ambtenaren dit jaar met 5 procent verlaagd. Volgend jaar zullen de lonen in de publieke sector in ieder geval niet stijgen.

Een andere grote vakbond kondigde aan zich bij de ambtenarenstaking te voegen. Beide bonden zien echter af van een oproep tot een algemene staking in Spanje. Volgens een woordvoerder van de bonden ‘zou dit onverantwoord zijn om op te roepen tot een staking die de Spaanse economie nog meer schade toe zou brengen’. Een algemene staking zou Spanje op dat moment ‘plat’ leggen. Dit is niet wat de vakbonden willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *