Teams in rood shirt moeilijker te verslaan

Keepers die een rood shirt dragen stoppen makkelijker strafschoppen dan doelmannen die een andere kleur dragen. Dit blijkt uit onderzoek van de Chichester University in Groot-Brittannië. Psychologen van deze universiteit liegen 40 voetballers strafschoppen nemen tegen een keeper die elke keer een andere kleur trui aan hadden.

Wanneer de doelman geel, blauw of groen aantrok, misten de spelers respectievelijk 31%, 28% en 25% van de strafschoppen. Toen de keeper een rood shirt aantrok misten de voetballers 46% van de strafschoppen.

Volgens dokter Iain Greenlees, die het onderzoek leidde, komt dit doordat mensen de neiging hebben voorzichtig te zijn bij de kleur rood. ‘Een rood getal op je bankrekening is ook geen goede zaak en een onvoldoende op je rapport wordt ook met rood aangegeven. In de natuur staat rood vaak voor gevaar: giftig fruit is vaak gekleurd en wanneer mensen kwaad en agressief worden kleuren ze ook rood.’

Teams in rode shirts winnen meer
Uit eerdere studies over hetzelfde onderwerp bleek dat, de teams waarvan de spelers rode shirts droegen, meer wedstrijden wonnen dan teams die andere kleuren droegen.

Nationaal elftal van Spanje speelt in rood
Op 11 juni begint in Zuid-Afrika het negentiende WK voetbal. Spanje heeft, als regerend Europees kampioen, de eer hoog te houden. Spanje is samen met Brazilië de favoriet voor de wereldtitel. De Spanjaarden spelen in hun lievelingskleur: rood…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *