Vrijspraak van groepsverkrachting op feest

De rechtbank spreekt vier verdachten vrij omdat er onvoldoende bewijs is om de beschuldigingen te kunnen bewijzen. Vier mannen werden ervan verdacht dat ze tijdens een feest in Hattem een 18-jarige vrouw hadden verkracht. Twee andere mannen, die werden verdacht van het dronken voeren van een vrouw in Raalte om daarna seks met haar te hebben, zijn ook vrijgesproken.

Hattem
De rechtbank kan in de zaak van de verkrachting in Hattem niet de belangrijke feiten volledig reconstrueren. Vier mannen, tussen de 20 en de 25 jaar, zouden in juni 2008 tijdens een feest in Hattem de 18-jarige vrouw hebben verkracht.

Met name op het punt van de dwang die uitgeoefend zou zijn om seks te hebben. Dit komt door de ontkennende en (onderling) tegenstrijdige verklaringen van de vier verdachten. Ook de verklaringen van de 18-jarige vrouw en een getuige komen op belangrijke punten niet overeen. Hierdoor oordeelt de rechtbank dat deze aanklachten niet wettig en overtuigend bewezen kunnen worden.

Raalte
In een gerelateerde zaak stonden twee mannen van 19 en 27 jaar terecht, die ervan beschuldigd werden dat ze in juli 2008 in Raalte een vrouw zouden hebben dronken gevoerd om seks met haar te hebben. Ook in deze zaak spreekt de rechtbank de twee verdachten vrij. De 27-jarige man heeft seks gehad met de vrouw, maar volgens verdachte op vrijwillige basis. De vrouw kan zich niets meer herinneren. Niet duidelijk is geworden wat de oorzaak van dit laatste is. De 19-jarige heeft geen seks met haar gehad.

Volgens de verklaring van aangeefster bij de rechter-commissaris is zij veel meer drank gewend dan de hoeveelheid die zij die avond had genuttigd. Dat drank heeft geleid tot een mogelijk geheugenverlies komt de rechtbank dan ook niet aannemelijk voor. Of er “iets” in een drankje van is gedaan, is nu niet meer na te gaan.

Overigens komt uit het dossier niet naar voren dat de jongens waar het hier om gaat gebruik maken van GHB of soortgelijke middelen om de weerstand van meisjes te breken. Hierdoor oordeelt de rechtbank dat ook deze aanklachten niet wettig en overtuigend bewezen kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *