Werkloosheid Griekenland op hoogste punt

De werkloosheid in Griekenland is in februari opgelopen tot 12,1%. Dit betekent dat 605 duizend mensen zonder baan zitten. Sinds januari 2004 is de werkloosheidsgraad nog niet zo hoog geweest. In januari 2010 bedroeg de werkloosheid 11,3% en in februari vorig jaar nog 9,1%.

Deze gegevens werden vandaag bekendgemaakt door het Griekse statistiekenbureau.

Naar verwachting zal de arbeidsmarkt de komende maanden verder verslechteren door de nieuwe bezuinigingsmaatregelen, grote overcapaciteit en de zorgwekkende economische vooruitzichten.

De Europese Commissie verwacht dat de werkloosheid in Griekenland volgend jaar zal stijgen tot 13,2%.

Het Griekse bureau voor statistiek stelt dat de werkloosheid voor vrouwen een groot probleem is. Bij de vrouwen bedraagt de werkloosheidsgraad 15,3% tegen 9,8% bij de mannen. De werkloosheid onder jongeren is nog zorgwekkender; 32% van de jongeren tussen de 15 en 24 jaar heeft geen werk.

Regionaal gezien is het zuidelijk gebied Aegean het slechts. Hier kampt men met een werkloosheid van 21,3%.

Bezuinigingen
Met grootschalige besparingen en belastingverhogingen probeert de Griekse regering het begrotingstekort terug te schroeven in een krimpende economie. Echter de vakbonden waarschuwen de overheid dat de bezuinigingsmaatregelen te zwaar zijn en dat ze tot een verdere oplopende werkloosheid zal leiden.

Staking 20 mei
Gisteren hebben de twee grootste Griekse vakbonden opgeroepen tot een nieuwe algemene staking op 20 mei. Dit zal vermoedelijk het land weer plat leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *